読者の皆様  "Delicious Space" (美味しい空間)へ、ようこそ。ここでは、イタリアローマの食と旅に関する出来事、素晴らしいワインとの出会い、新しい発見や喜び、その他さんさんと太陽の輝くローマでの様々な出来事など最新情報を皆様に発信していきたいと思います。
また、2015年11月からはOLiVO & La Cantina Cancemi スタッフの最新情報やオリーブオイルソムリエスタッフのオリーブオイルについての話、ワインソムリエスタッフのワインについて語りたい事なども発信していきます。
"Delicious Space" とは、決まった場所ではありません。どこでもいいのです。大好きなおばあちゃん家の台所、いつも行くスーパーの通路、深夜の図書館で猛勉強中に一息入れる際のおやつ、思いがけない不意なキス、薫り高い朝のコーヒー、など。私にとって"Delicious Space" とは、食を通して自分に喜びや感動を与えてくれる空間です。そんな瞬間をこのページを通して、「食の路」を皆様と一緒に旅することを楽しみにしております。
- CANCEMI CORPORATION-
live. love. OLiVO.


Readers:
It gives me great pleasure to welcome you to this blog, a "delicious space" where I look forward to sharing tales of food and travel adventures, romances with wine, new discoveries and delights, and everything else under this splendid Roman sun.
A "delicious space" may be anywhere; your grandmother's kitchen, a supermarket aisle, a midnight snack in the college library, a stolen kiss, a freshly brewed pot of coffee. To me, a "delicious space" is anyplace where a meal evokes an emotion that brings joy and excitement. I hope to share these moments with you through this blog and invite you to join me as I navigate the glorious culinary paths of my life.
- tc -
live. love. OLiVO.

Oli D'Italia 2011 by Gambero Rosso


“OLI D’ITALIA 2011”イタリア一の優れたエクストラバージンオリーブオイルのセレクションガイドブックの出版を記念して、Gambero Rossoがイブニングソワレを催しました。



ライブミュージックが演奏される会場で、オイルのテイスティングとDavide Mazzaの美味しいフィンガーフードがふるまわれました。
私が特に気になったのが、ミディアム・フルーティー部門、カンパーニャ州のMadonna dell'Olivo。ライト・フルーティー部門、フリウリ・ヴェネツィア・ジューリア州の Starec。インテンス・フルーティー部門、ラツィオ州のCetrone。ベスト・パッケージング部門マルケ州のDel Carmine。ベスト・プライス/クオリティー部門、プーリア州 D'Erchie。ベスト・オリーブオイル生産者部門、シシリア州Frantoi Cutrera、そしてオーガニック部門のトスカーナ州Altomenaです。



Paola とFrancescaとの歓談は特に印象に残りました。La Molaというオイルの生産者でサビーナの丘、ファルファのキャステルヌォーヴォからやってきました。彼らはまだ実がかなり若いうちに手で収穫し、その日のうちに洗浄と搾油を行います。DOP-SabinaであるLa Molaはデリケートなフルーティーアロマがあり、貝類とのペアリングがマッチしそうだなと感じました。La Molaはまた、オリーブオイルのトレーサビリティを推進する UNAPROLが考案した新しいプロジェクトに参加しています。現在イタリアでのみ利用可能ですが、ボトルに記載のシリアル番号を携帯でメールすれば、オリーブの収穫、実の洗浄、搾油、製品のボトリングなど、それぞれいつどこで行われたかの情報を受け取ることができます。



私はオリーブオイルのとっても革新的な楽しみ方を見つけました。バスケットには焼き立てトースト。パンはIl Forno in Campo dei Fioriのもの。その横には様々な種類のフレーバーソルト。シェツワンペッパー・ソルト、アロマティックハーブ・ソルト、シェルフィッシュ・ソルトそしてケッパー・ソルト。そのフレーバーソルトを美味しいトーストに振り掛けて、いくつか選んだオリーブオイルを回しかけます。ミキシングそしてマッチング。オリーブオイルで至福の時を堪能しました。



夜はゆっくり更けていきます。でも、締めはモレッティのグラン・クリュ・ビールで決まりです。
 

To celebrate the release of their OLI D'ITALIA 2011, a guidebook to a selection of Italy's finest extra virgin olive oil, Gambero Rosso hosted a evening soireé of olive oil tasting, live music, and a spread of delicious finger food prepared by Davide Mazza. I had the pleasure of meeting many of the twenty-five mills represented and taste their delicious extra virgin olive oil.



A special mention to Madonna dell'Olivo from Campania (Medium Fruity), Starec from Friuli Venezia Giulia (Light Fruity), Cetrone from Lazio (Intense Fruity), Del Carmine from Marche (Best Packaging), D'Erchie from Puglia (Best Price/Quality), Frantoi Cutrera from Sicily (Best Olive Oil Mill), and Fattoria Altomena from Tuscany (Organic).



I particularly enjoyed meeting Paola and Francesca, of "La Mola" from Castelnuovo di Farfa from the hills of Sabina. Their olives are harvested by hand while still very green, washed and pressed the same day. DOP Sabina "La Mola" had a delicately fruity aroma and would pair well with shellfish. "La Mola" also participates in a new project conceived by UNAPROL which celebrates the traceability of olive oil. Though the service is currently only available in Italy, by texting the serial number indicated on the bottle, one receives a text with the date and location of harvest, washing, pressing and bottling of the product.

I also enjoyed delightfully fun and innovative way of tasting olive oil. Next to a basket of freshly toasted bread (from Il Forno in Campo dei Fiori) was a selection of various flavored salt: salt & shezwan pepper, salt & aromatic herbs, salt & shellfish, salt & capers. We sprinkled the flavored salt on the delicious bread and chose a few selected olive oils to dribble on top. I had a great time mixing and matching the different flavors with the olive oil!



My evening slowly wound down to an end, but not before tasting some special Grand Cru beer by Moretti.
| オリーブオイル | 04:40 | - | -